Produkty bogate w żelazo – sposoby na skuteczną suplementację żelaza

Żelazo to pierwiastek mineralny, którego niedobór może powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak przemęczenie, apatia czy anemia. Zobacz jakie produkty bogate w żelazo istnieją na rynku oraz jaka jest jego rola.

Rola żelaza w funkcjonowaniu organizmu człowieka

Żelazo to niezwykle ważny składnik, pełniący kluczową rolę w poprawnym funkcjonowaniu całego organizmu. Jego głównym zadaniem jest wiązanie cząsteczki tlenu i jej transport do narządów. We krwi żelazo łączy się z transferyną, czyli białkiem, które transportuje je do szpiku kostnego, śledziony i wątroby. W przypadku nagłej utraty krwi, zapasy żelaza, które znajdują się w tych narządach są wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Oprócz niezwykle ważnej funkcji transportowej, żelazo pełni także następujące zadania:

– uczestniczy w procesie tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym,
– przyspiesza metabolizm cholesterolu,
– przyczynia się do szybszej detoksykacji szkodliwych substancji nagromadzonych w wątrobie,
– wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w walce z bakteriami i wirusami.

Żelazo jest również odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego. Dodatkowo słynie ze swych właściwości przeciwutleniających, które wpływają na opóźnienie procesów starzenia skóry.

Warto zobaczyć: https://www.e-slask.pl/niedobor-magnezu-jakie-objawy-o-tym-swiadcza/

żółtko

Przyczyny i objawy niedoboru żelaza

Istnieje wiele potencjalnych przyczyn niedoboru żelaza. Dużym problemem może okazać się trudna przyswajalność tego pierwiastka. Pomocną w procesie wchłaniania żelaza może okazać się witamina C, która w znacznym stopniu może zwiększyć jego absorpcję.

Z kolei czynnik, który może wpłynąć na pogorszenie możliwości absorpcyjnych żelaza to na przykład kawa, które redukuje jego wchłanianie nawet o 40%. Równie niewskazane przy niedoborze żelaza jest spożywanie czerwonego wina, które obniża zdolności wchłaniania pierwiastka o 75%!

Na niedobór żelaza narażone są miedzy innymi kobiety podczas miesiączki, osoby w okresie dojrzewania, a także kobiety w okresie menopauzy i wegetarianie.

Niedobór żelaza może występować również u osób z upośledzonym wchłanianiem żelaza z przewodu pokarmowego: po resekcji żołądka, w zespołach złego wchłaniania i trawienia, a także podczas uporczywych i długotrwałych biegunek.

Do najczęstszych objawów niedoboru żelaza można zaliczyć:

– bladość jamy ustnej, gardła, paznokci i ust,
– senność i apatię,
– osłabienie organizmu, niejednokrotnie prowadzące do omdleń,
– brak apetytu,
– problemy z pamięcią i koncentracją,
– zaburzenia cyklu menstruacyjnego,
– duszności i kołatanie serca,
– wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
– siniaki i krwawienie z nosa

Polecamy także: https://www.e-slask.pl/jakie-cisnienie-jest-niebezpieczne-dla-zdrowia/

Produkty bogate w żelazo – źródła żelaza w diecie

Źródła żelaza w diecie można podzielić na te pochodzenia zwierzęcego oraz na źródła pochodzenia roślinnego. Według badań żelazo pochodzenia zwierzęcego ma większą zdolność wchłaniania niż żelazo zawarte w produktach roślinnych. Żelazo dostarczane z mięsem charakteryzuje się wyższą biodostępnością w porównaniu z żelazem dostarczanym z pokarmem roślinnym.

produkty bogate w żelazo

Żelazo w czym – produkty bogate w żelazo

Do produktów mięsnych bogatych w żelazo można zaliczyć między innymi chude czerwone mięso, wątróbkę oraz żółtka jaj. Żelazo jest również dostępne w małych ilościach w mleku i produktach mlecznych, a także rybach.

Osoby pozostające na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej powinny spożywać duże ilości suchych nasiona roślin strączkowych, otrąb, tofu. Do produktów roślinnych bogatych w żelazo można zaliczyć również kiszoną kapustę, sezam, orzechy, brokuły, rzeżuchę, buraki, botwinkę, daktyle oraz suszone owoce. Biorąc pod uwagę fakt, że wegetarianie stanowią grupę ryzyka i bardzo często cierpią z powodu niedoboru żelaza, roślinne produkty bogate w żelazo powinny być przez nich spożywane regularnie.

Zobacz także: https://www.e-slask.pl/jak-wzmocnic-organizm-skuteczne-sposoby/

Dobrym pomysłem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki żelaza jest przygotowanie soku z buraka, który zawiera spore ilości tego cennego pierwiastka, Buraki to nie tylko naturalne remedium na anemię, świetnie regulują również ciśnienie krwi, a także doskonale oczyszczają wątrobę. Sok z buraków warto wzbogacić o pietruszkę i liście szpinaku, które podobnie jak buraki, stanowią niezwykle bogate źródło żelaza.

Redakcja e-slask.pl