Jakie przyprawy do leczo są najlepsze?

Leczo to węgierska potrawa znana także w Polsce, Czechach, na Słowacji. Rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. W zależności od regionu, w Polsce leczo przyrządza się często na oleju i z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Wegetarianie i weganie mogą  również spróbować leczo, poprzez przygotowanie wersji bezmięsnej, z dużą ilością przepysznych warzyw.  Potrawa musi smakować, więc powinna być odpowiednio przyprawiona. Jeśli jesteś ciekawy jakie przyprawy do leczo pasują najlepiej to ten artykuł jest dla ciebie. 

Jakie przyprawy do leczo są najlepsze?

Aby przygotować przepyszne, wyraziste leczo należy dodać: 

  1. Cebula 

Cebula ma charakterystyczny, pikantny smak. Zgodnie z pierwotnym przepisem, cebula powinna być podsmażona na smalcu. Jednak jeśli nie preferujecie smaku smalcu, możecie podsmażyć cebulę na oleju rzepakowym. 

  1. Czosnek 

Czosnek idealnie podkreśli smak mięsa jak i warzyw. Aby doprawić danie, należy drobno pokroić kilka ząbków czosnku i delikatnie podsmażyć z wcześniej pokrojoną cebulą. Czosnek można wcześniej rozgnieć płaską stroną nożna, aby udowodnić jego aromat.   Należy jednak od czasu do czasu mieszać i smażyć na małym ogniu, aby cebula i czosnek nie spiekły się za bardzo. Przypalone warzywa nabierała niesmacznego, gorzkiego smaku. Ewentualnie jeśli nie posiadasz świeżego czosnku, możesz dodać suszonego. 

  1. Papryka 

Papryka jest podstawowym składnikiem leczo. W sklepach najczęściej możemy kupić ją w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym. Każdy rodzaj smakuje odrobinę inaczej. Jaką paprykę wybrać? Węgierskie przepisy najczęściej zakładają dodatek zielonej i żółtej papryki, a czerwonej używa się w postaci sproszkowanej, aby dodać jeszcze więcej aromatu. W Polsce częściej przygotowujemy leczo z papryki czerwonej. Jednak ogranicza nas własna wyobraźnia i preferencje smakowe.

  1. Papryka jako przyprawa

Leczo jest potrawą złożoną głównej mierze z papryki.  Papryki w leczo nigdy dość. Warto podkręcić jej smak dodatkiem paprykowej przyprawy. Chili zapewni potrawie wyrazistą pikantność. Lepiej dodawać je ostrożnie i stopniowo. Należy dodać przyprawy zgodnie z własnymi preferencjami. Spróbuj dopiero, aż danie będzie lekko wystygnie, wtedy wyraźniej czuć ostrość dania. Można skorzystać ze wspaniałego, głębokiego dymnego aromatu papryki wędzonej w proszku – idealnie komponujące się z leczo przyprawy.

  1. Zioła suszone

Jakie przyprawy do leczo są najlepsze? Zdecydowanie zioła prowansalskie są taką przyprawą. W leczo nie może zabraknąć bazylii i oregano, gdyż znakomicie komponują się z pomidorami oraz papryką. Spośród suszonych ziół dobrymi dodatkami do leczo mogą być także tymianek i czosnek niedźwiedzi. 

FAQ

\Jakie przyprawy do leczo są najlepsze?

Cebula, czosnek, papryka, zioła suszone.

Co to jest leczo?

R Rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. ./details>

Jak przygotowuje się leczo w Polsce?

W zależności od regionu, w Polsce leczo przyrządza się często na oleju i z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille.

Redakcja e-slask.pl